crossfit training tips

10 tips om je crossfit prestaties te verbeteren

CrossFit is een intensieve fitnessmethode in een combinatie van cardio, krachttraining en gymnastiek. Het is een geweldige manier om je conditie, kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Wanneer je net begint met CrossFit, of als je al een tijdje bezig bent maar je wilt je prestaties verbeteren, dan zijn hier 10 tips die je kunnen helpen.

1. Begin met een goede Crossfit basis

Als je net begint met CrossFit, is het belangrijk om eerst een goede basis te leggen. Dit betekent dat je je focust op de fundamentele bewegingen, zoals squats, deadlifts, push-ups en pull-ups. Als je deze bewegingen goed onder de knie hebt, kun je ze gaan combineren met meer complexe oefeningen als double unders, handstand push-ups of zelfs bar muscle ups.

2. Train regelmatig

Om echt beter te worden in CrossFit, is het belangrijk om regelmatig te trainen. Probeer minimaal drie tot vier keer per week te trainen, waarbij je je focust op verschillende aspecten van de sport, zoals kracht, conditie, mobiliteit en techniek.

Minder trainen, bijvoorbeeld 2 keer per week, kan natuurlijk ook maar omdat crossfit een veelzijdige sport is met veel verschillende componenten en skills zal het dan langzaam gaan om progressie te maken. Conditie en kracht opbouwen vergt nou eenmaal meerdere malen per week trainen. Skills onder de knie krijgen vereist dit ook.

3. Focus op techniek

Techniek is essentieel voor het voorkomen van blessures en het verbeteren van je prestaties. Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt voor elke oefening. Vraag je trainer of coach om hulp als je twijfelt over de juiste uitvoering.

💡Lukt het je niet om de oefening met de juiste techniek uit te voeren? Verlaag dan het gewicht, totdat dit wel lukt. Wanneer je dit niet doet en de oefeningen puur op kracht en zonder de juiste techniek uitvoert, zul je zeker blessures oplopen.

4. Train met een Crossfit trainer/coach

Een goede trainer kan je helpen om je techniek te verbeteren en je te motiveren om je doelen te behalen. Als je net begint met CrossFit, is het aan te raden om met een trainer of coach te trainen.

5. Eet gezond

Een gezond dieet is essentieel voor je prestaties. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt. Alleen dan kan je lichaam en je spieren herstellen van de intensieve WOD's.

💡Supplementen kunnen je helpen bij sneller herstel en het voorkomen van blessures.

6. Slaap voldoende

Slaap is belangrijk voor je herstel. Zorg ervoor dat je minimaal 7-8 uur per nacht slaapt. Zonder voldoende slaap zal je lichaam en je spieren niet herstellen en zal je jezelf "opbranden". Je voelt je in de volgende WOD snel vermoeid en kunt niet presteren.

Lees ook: Het belang van slapen nog maar eens

7. Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en rust te nemen wanneer je dat nodig hebt. Als je pijn hebt, stop dan met trainen en raadpleeg een arts of fysiotherapeut.

Ook tijdens een WOD is het belangrijk om te luisteren naar wat je lichaam aangeeft. Ga voor de "scaled" variant wanneer RX te zwaar voor je is. Het gaat hierbij altijd om het zoeken naar de juiste balans tussen veilig trainen maar ook jezelf voldoende uitdagen.

8. Stel doelen

Het stellen van doelen kan je helpen om gemotiveerd te blijven. Stel realistische doelen die je kunt bereiken. Dit kan zijn: alle WOD's RX uitvoeren, toewerken naar een deadlift van 200 kilo of je double-unders nou eindelijk eens onder de knie krijgen.

9. Wees geduldig

Het kost tijd om beter te worden in CrossFit. Wees geduldig en blijf trainen, en je zult je prestaties zien verbeteren. Moeilijke bewegingen als de bar muscle-up kunnen jaren duren of zul je misschien nooit kunnen als je er niet specifiek voor oefent met een coach. Zolang je het leuk en uitdagend vind zul je teruggaan naar de Crossfit box en proberen te verbeteren.

10. Vind een CrossFit-community bij een leuke Crossfit box

CrossFit is een sociale sport. Vind een CrossFit-community waar je kunt trainen met andere mensen die dezelfde passie voor de sport delen. Met een beetje geluk raak je eraan verslingert net als vele anderen, ga je meer en meer trainen en word je steeds beter!

💡Vind op de website van Crossfit.com een leuke crossfit box.