Afvallen - 7 redenen waarom je niet afvalt

Afvallen - 7 redenen waarom je niet afvalt

Afvallen - Een goed voornemen wat maar niet wil lukken?

Niets is vervelender dan hard werken, maar geen resultaten zien. Zeker als we het hebben over afvallen, gezondheid en fitness, want daar komt bloed, zweet en tranen bij kijken. We snappen dat je je gefrustreerd en ongemotiveerd voelt als afvallen niet lukt, maar weet dat je niet alleen bent. Velen met jou worstelen met dit probleem. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen waardoor je wél resultaten gaat zien als het gaat om het afvallen. Hier zijn de zeven meest voorkomende redenen waarom je niet afvalt. En daarmee heb je dus ook gelijk de sleutel naar de oplossing om gezond af te vallen!

1. Je eet te veel ongezonde voeding

Je kunt niet afvallen als je ongezonde voedingsmiddelen eet. Focus op de basis: eet meer groenten, fruit, vezels en gezonde vetten. Gezond eten mag zeker lekker zijn!

afvallen slanke vrouw

2. Je beweegt niet genoeg

Een gezond dieet is goed, maar beweging is ook belangrijk als je wilt afvallen. Probeer verschillende sporten en activiteiten uit, zoals zwemmen, joggen, fietsen of fitness. Bij voorkeur kies je voor een combinatie van cardio en krachttraining en voor sporten die je leuk vindt, want anders houd je het niet lang vol.

Tip: Kijk niet alleen naar de tijd dat je daadwerkelijk aan het sporten bent. Zorg dat je naast het sporten ook actief bent. Ga een stukje wandelen, fiets een eindje of ga je huis schoonmaken.

3. Je bent niet voldoende uitgerust en slaapt niet voldoende

Stress is de vijand van de gezondheid. Probeer te ontspannen en voldoende rust te nemen. Slaap ook voldoende; elke nacht minstens zeven uur, liever acht of negen uur. Meer sporten leidt ook tot meer hersteltijd voor je lichaam.

4. Je drinkt te weinig water

Water is essentieel voor je gezondheid: het helpt je bij de vertering en regelt je lichaamstemperatuur. Probeer je waterconsumptie te verhogen en drink minimaal 2 liter water, verspreid over de dag. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na ieder toiletbezoek 2 glazen water drinkt.

afvallen water drinken

5. Je neemt voedingssupplementen met veel cafeïne

Voedingssupplementen kunnen een handige aanvulling zijn, maar sommige bevatten veel cafeïne. Deze kunnen je energieverdeling verstoren, waardoor het afvallen moeilijker wordt. Hoe dat zit? Cafeïne heeft invloed op de stofwisselingssnelheid omdat het een stimulerend effect heeft op het zenuwstelsel. Het geeft je meer energie door de hersenen te stimuleren. Deze extra energie kan de zenuwen stimuleren om neurotransmitters, zoals adrenaline, te produceren, wat leidt tot een hoger metabolisme. Als je teveel cafeïne consumeert, kan het je stofwisselingssnelheid echter vertragen door het centrale zenuwstelsel te over stimuleren, wat ervoor zorgt dat je lichaam in een shock-achtige staat komt waarin de hormonen en neurotransmitters niet goed meer gereguleerd worden.

6. Je vermijdt koolhydraten

Koolhydraten zijn niet je vijand. Je kunt gezond afvallen terwijl je koolhydraten eet. Focus op voedingsmiddelen zoals volkorenbrood, quinoa en havermout.

7. Je eet te weinig voedsel

Je kunt niet afvallen als je te weinig voedsel eet. Je moet een gezond voedselpatroon volgen met voedingsstoffen uit zowel eiwitten, vetten als koolhydraten.

Afvallen - Ten Slotte

Waarschijnlijk herken je veel van bovengenoemde meest gemaakte fouten bij afvallen. Het enige wat nog ontbreekt is een plan. Want de allerbelangrijkste regel om af te vallen is dat je een calorieën tekort moet creëren om überhaupt af te vallen. Op het internet zijn diverse tools te vinden die je dagelijkse caloriebehoefte berekenen. Wanneer je dit weet kun je dagelijks sturen op een intake, lager dan je verbruik. Zo weet je zeker dat je meer minder calorieën inneemt dan je verbruikt.

Je weet zeker dat je diverse momenten zult hebben waarop je de fout in gaat. Tóch laat naar bed, tóch even wat lekkers pakken terwijl je al aan je caloriebehoefte zit die dag, dat soort dingen. Probeer op voorhand deze momenten alvast op te schrijven en met jezelf af te spreken wat je dan doet om toch de juiste keuze te maken. Succes!

Als je wilt afvallen, moet je een gezond voedingspatroon volgen, voldoende bewegen, genoeg rust en slaap nemen en voldoende water drinken. Voedingssupplementen kunnen ook een aanvulling zijn, maar let op voor producten met veel cafeïne. Vergeet ook niet dat koolhydraten op zich niet slecht zijn.

>> CORE heeft een selectie van producten gemaakt die jou kunnen helpen met afvallen.

Lees ook ons artikel Krachttraining voor vrouwen - De 5 grootste fabels

whey proteine