Dit zijn de meest gemaakte fouten bij hardlopen

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij hardlopen

Hardloop Fouten

Onze hardloop expert heeft veel gezien en gehoord over de meest voorkomende fouten die hardlopers maken. Het kan soms moeilijk zijn om te weten wat je wel en niet moet doen om een goede hardloper te worden. Toch zijn er een aantal veel voorkomende fouten, en het vermijden van deze veelgemaakte fouten kan je zeker helpen.

 1. Te snel te veel willen: Een veelvoorkomende fout bij beginnende hardlopers is dat ze te snel te veel willen. Het is belangrijk om langzaam te beginnen en je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de belasting van het hardlopen. Bouw het aantal kilometers en de intensiteit van je training geleidelijk op, om blessures te voorkomen. Hiervoor zijn voldoende apps te vinden, waaronder de bekende Evy app.

 2. Slechte looptechniek: Een slechte looptechniek kan leiden tot blessures en het kan ook invloed hebben op je prestaties. Het is belangrijk om een goede looptechniek te hebben en om deze regelmatig te evalueren en aan te passen. Denk hierbij aan zaken als je houding, voetafwikkeling en armbeweging. Sluit je aan bij een hardloopvereniging in je buurt om je techniek te verbeteren. Kijk op de website van Atletiekunie.

 3. Niet genoeg rust nemen: Rust is net zo belangrijk als trainen. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en te groeien na een training. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussen je trainingen door en neem af en toe een rustdag om je lichaam volledig te laten herstellen.

 4. Geen warming-up of cooling-down: Een goede warming-up en cooling-down zijn essentieel voor een goede training en om blessures te voorkomen. Een warming-up helpt om je lichaam voor te bereiden op de inspanning en een cooling-down helpt om je lichaam weer tot rust te brengen.

 5. Niet genoeg variatie in je training: Het is belangrijk om variatie in je training aan te brengen, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan verschillende soorten inspanning en belasting. Dit kan bijvoorbeeld door het afwisselen van intervaltrainingen, lange afstanden en heuveltrainingen.

 6. Slechte voeding en hydratatie: Voeding en hydratatie zijn belangrijk voor het leveren van goede prestaties en het herstellen na een training. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en dat je voeding rijk is aan koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

 7. Geen goed schoeisel: Goede hardloopschoenen zijn essentieel voor het voorkomen van blessures en het leveren van goede prestaties. Zorg ervoor dat je schoenen passen bij jouw voettype en loopstijl.

 8. Te veel focussen op snelheid en afstand: Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door het streven naar meer snelheid en afstand. Het is echter belangrijk om je te focussen op je eigen vooruitgang en om niet te veel druk op jezelf te leggen.

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kun je een betere en meer blessurevrije hardloper worden. Onthoud dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en om geleidelijk aan op te bouwen om blessures te voorkomen en het beste uit jezelf te halen.

hardloop fouten

Naast het vermijden van de genoemde fouten zijn er nog een paar andere tips die we je willen meegeven:

 1. Niet genoeg stretchen: Stretchen is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van blessures en het verbeteren van je flexibiliteit. Zorg ervoor dat je regelmatig strekoefeningen doet, vooral na een training wanneer je spieren nog warm zijn.

 2. Geen trainingsplan hebben: Het hebben van een trainingsplan kan je helpen om doelen te stellen en je voortgang bij te houden. Een goed trainingsplan omvat verschillende soorten trainingen en rustdagen.

 3. Niet luisteren naar je lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te rusten wanneer je lichaam aangeeft dat het nodig is. Push jezelf niet te hard en neem de tijd om te herstellen na een zware training.

 4. Niet genoeg slaap krijgen: Slaap is essentieel voor een goede gezondheid en prestaties. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt, vooral na een zware training of wedstrijd. Lees onze blog over slaap voor tips rondom slaap.

In het kort, vermijd deze veelgemaakte fouten en zorg ervoor dat je jezelf de tijd geeft om te groeien als hardloper. Hardlopen kan een uitdagende en lonende sport zijn, maar het vergt consistentie en toewijding. Door aandacht te besteden aan je training, voeding, rust en herstel, kun je de beste versie van jezelf als hardloper worden.

Pro-tip: Werk ook aan krachttraining om je lichaam algeheel sterker te maken. Dit gaat je zeker helpen bij het hardlopen.

>> Koop hardloop supplementen