Heb jij de echte CrossFit mentaliteit?

Heb jij de echte CrossFit mentaliteit?

De CrossFit levensstijl is meer dan alleen een trainingsregime; het is een holistische benadering van gezondheid, fitness en gemeenschap. In dit artikel geven we een beschrijving van de CrossFit-lifestyle en mindset.

1. Constante Variatie en Functionele Bewegingen

CrossFit streeft naar constante variatie in trainingen. Het programma omvat functionele bewegingen die gebaseerd zijn op natuurlijke bewegingspatronen, zoals tillen, duwen, trekken en springen. Hierdoor verbetert CrossFit niet alleen de algemene fysieke fitheid, maar bereidt het ook voor op dagelijkse activiteiten.

2. Intensiteit en Uitdaging

De CrossFit-lifestyle moedigt aan tot intensiteit in trainingen. Workouts zijn ontworpen om atleten uit te dagen en hen te helpen hun grenzen te verleggen. Het principe van "doing the work" is een kernwaarde, wat betekent dat je bereid bent om hard te werken, door te zetten en tot het uiterste te gaan.

3. CrossFit Community

Een kenmerkende eigenschap van CrossFit is de community. CrossFit-boxen (trainingsfaciliteiten) stimuleren een ondersteunende omgeving waar atleten elkaar aanmoedigen, motiveren en samen trainen. Dit creëert een sterk gevoel van teamgeest en verbondenheid.

4. Gezonde Voedingsgewoonten CrossFit

Voeding is een integraal onderdeel van de CrossFit levensstijl. Atleten zijn bezig met een uitgebalanceerd dieet met nadruk op eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. Het Paleo-dieet en het Zone-dieet zijn populair binnen de CrossFit-gemeenschap.

Lees ook: CrossFit supplementen die jou helpen om je WOD te crushen

5. Gedisciplineerde Levensstijl

CrossFit bevordert discipline, zowel in de sportschool als daarbuiten. Consistente training, voldoende rust en herstel, en gezonde levenskeuzes worden gezien als essentiële elementen van de lifestyle en mindset binnenCrossFit.

6. Focus op Mobiliteit en Flexibiliteit

CrossFit erkent het belang van mobiliteit en flexibiliteit. Naast kracht en uithoudingsvermogen omvat het programma oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit, wat cruciaal is voor een gezond bewegingsbereik. Zonder voldoende mobiliteit van het lichaam is tevens niet mogelijk om bepaalde oefeningen technisch goed uit te voeren.

💡Het is raadzaam om regelmatig te werken aan je mobiliteit door middel van specifieke oefeningen en bewegingen. Gebruik bijvoorbeeld de app van GOWOD hiervoor.

7. Doelgerichte CrossFit Resultaten

Atleten worden aangemoedigd om meetbare doelen te stellen en hun vooruitgang te volgen. Of het nu gaat om het verbeteren van liftgewichten, het verhogen van de intensiteit van workouts of het behalen van bepaalde vaardigheden, CrossFit stimuleert het streven naar meetbare resultaten. Het bijhouden hiervan op papier of in een app is cruciaal, omdat je zo progressie (of achteruitgang) kunt monitoren en weet waar je aan moet werken.

8. Veiligheid en Correcte Techniek

CrossFit benadrukt de waarde van veiligheid en correcte techniek. Coaches spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de juiste uitvoering van bewegingen en het vermijden van blessures. Het is de kunst om jezelf uit te blijven dagen (meer gewicht, meer herhalingen) maar ook veilig te blijven trainen.

9. Liefde voor de Uitdaging

CrossFit-atleten ontwikkelen vaak een liefde voor uitdagingen en het overwinnen van obstakels. Dit kan niet alleen fysieke prestaties verbeteren, maar ook leiden tot een grotere veerkracht in het dagelijks leven.

CrossFit leert je om door te zetten in een lastige situatie, wanneer je even niet meer kunt of wilt, maar dan tóch door gaat en de workout af maakt.

10. Levenslang Leren en Verbeteren

De CrossFit mindset moedigt aan tot levenslang leren en verbeteren. Atleten worden gestimuleerd om nieuwe vaardigheden te leren, hun kennis over fitness en gezondheid uit te breiden en zich voortdurend te ontwikkelen.

In essentie omvat de CrossFit-lifestyle meer dan alleen fitness; het is een toewijding aan een gezonde, uitdagende en gemeenschapsgerichte manier van leven.