Vitamine D: Dit moet je weten

Vitamine D: Dit moet je weten

Vitamine D - Waarom?

Vitamine D is één van de essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Het helpt ons bij het reguleren van het calcium- en fosfaatmetabolisme, het nabootsen van cellulaire functies en het behoud van sterke botten. Als we onvoldoende Vitamine D innemen, dan kunnen we last krijgen van verschillende gezondheidsproblemen.

In dit artikel gaan we in op de rol die Vitamine D speelt, welke voedingsmiddelen Vitamine D bevatten, welke atleten en gezondheidsdeskundigen adviseren dat we er voldoende van consumeren, en waarom iedereen zulke lage Vitamine D-niveaus heeft.

Vitamine D - Wat is het?

Vitamine D is een vet-oplosbare vitamine die in kleine hoeveelheden in bepaalde voedingsmiddelen kan worden gevonden. De beste bronnen van Vitamine D zijn vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, tonijn en sardines. Ook bevatten eieren, champignons, margarine, vlees, melkproducten, groene bladgroente en bepaalde noten hoge concentraties van vitamine D. Het is echter ook mogelijk om Vitamine D te verkrijgen door zonnestraling. Hoewel het dragen van zonbescherming wordt aanbevolen, adviseren veel gezondheidswetenschappers dat je dagelijks buiten bent om je Vitamine D-niveau op peil te houden.

Vitamine D - Het belang voor sporters

Vitamine D is belangrijk voor sporters omdat het helpt bij het versterken van het immuunsysteem, veerkracht en duurzaamheid. Vitamine D helpt bij de opname en het gebruik van calcium, waardoor het helpt bij het behoud van sterk botweefsel en de ontwikkeling van spierkracht. Het helpt ook bij het verhogen van de testosteronniveaus in het lichaam, waardoor sporters krachtiger, sterker en energieker worden.

Atleten, voornamelijk diegenen die trainen voor uithoudingsvermogen en kracht, hebben meer Vitamine D nodig dan de gemiddelde persoon, aangezien Vitamine D helpt bij het bevorderen van spieropbouw. Er zijn zelfs bewijzen dat Vitamine D helpt bij het bevorderen van spierandrogenen (hormonen die de spiergroei beïnvloeden).

Vitamine D - Algehele gezondheid

Vitamine D speelt een sleutelrol bij het behoud van een goede gezondheid. Het helpt het lichaam om calcium en fosfor op te nemen in de botten en helpt het immuunsysteem te versterken. Vitamine D helpt de botten sterk te houden en voorkomt osteoporose, ondersteunt een goede gemoedstoestand én ondersteunt een gezonde spijsvertering. Daarnaast helpt D-vitamine bij het reguleren van het cholesterolgehalte en heeft het een positief effect op het immuunsysteem.

Vitamine D - Hoeveel moet je ervan binnen krijgen?

Om gezond te blijven, adviseren voedingsdeskundigen dat we tenminste 10 microgram Vitamine D per dag innemen. Omdat we het meeste Vitamine D halen uit voedsel, adviseren veel voedingsdeskundigen dat we minstens twee keer per week vette vis eten om voldoende Vitamine D te krijgen.

Er is geen verschil in de hoeveelheid vitamine D die nodig is om gezond te blijven, ongeacht de afkomst of etniciteit van iemand. Zowel Europese als Afrikaanse en Aziatische mensen hebben een dagelijkse behoefte aan vitamine D. Echter, kenners beweren dat Afrikaanse mensen een hogere dosis vitamine D nodig hebben, omdat hun huid minder effectief is bij het maken van vitamine D als gevolg van hun donkere kleur. Bovendien zijn er verschillende gezondheidsfactoren waaronder leefstijl, algemene gezondheid en lichaamsgewicht die ook een rol spelen bij het bepalen van de vitamine D-behoeften van individuen.

Ondanks deze verschillen, hebben veel gezondheidsdeskundigen gesignaleerd dat de wereldwijde lage Vitamine D-niveaus alarmerend zijn en adviseren dat mensen hun Vitamine D-niveau op peil houden.

Samenvatting Vitamine D

Vitamine D is een essentiële voedingsstof om in te nemen, zeker ook voor sporters. Extra innemen van Vitamine D is eenvoudig mogelijk door de juiste voeding of door suppletie van Vitamine D capsules van CORE.

vitamine d kopen