elektrolyten in voeding

Wat zijn Electrolyten en waarom zijn ze van belang?

elektrolyten

Wat zijn elektrolyten precies?

Laten we beginnen met een stukje scheikunde. Elektrolyten zijn stoffen die in oplossing kunnen ioniseren, wat betekent dat ze kunnen splitsen in positief en negatief geladen deeltjes, ook wel ionen genoemd. Voorbeelden van elektrolyten zijn zouten, zuren en basen. Deze ionen zijn belangrijk voor verschillende processen in het lichaam, waaronder de geleiding van zenuwimpulsen en het handhaven van de pH-balans en de waterbalans in de cellen.

Elektrolyten zijn essentieel voor het functioneren van het menselijk lichaam en spelen een belangrijke rol bij verschillende lichaamsprocessen, zoals spiercontractie, bloeddrukregulatie en het handhaven van een normale hartslag. Wanneer de elektrolytenbalans verstoord raakt, bijvoorbeeld door overmatig zweten, diarree of braken, kan dit leiden tot uitdroging en andere gezondheidsproblemen.

Welke voedingsstoffen bevatten welke elektrolyten?

Elektrolyten zijn voornamelijk aanwezig in voedingsstoffen zoals mineralen en zouten. Hieronder staan enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan elektrolyten:

 1. Kalium: Bananen, aardappelen, spinazie, tomaten, bonen, noten, avocado's, yoghurt.

 2. Natrium: Zout, sojasaus, ingeblikte soepen en groenten, bepaalde kazen, vlees, vis.

 3. Magnesium: Spinazie, noten, volkoren granen, bonen, yoghurt.

 4. Chloride: Zout, zeewier, olijven, gerookte vis.

 5. Calcium: Melk, yoghurt, kaas, bladgroenten, tofu, sardines.

 6. Fosfaat: Vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, noten.

Het is dus belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat deze elektrolyten bevat, om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende van deze belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kan het drinken van sportdranken die elektrolyten bevatten, helpen om de elektrolytenbalans op peil te houden tijdens intensieve lichamelijke activiteit of bij uitdroging.

Lees meer: Botten en gewrichten - Hoe houd je ze sterk?

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan elektrolyten?

Een tekort aan elektrolyten kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor het lichaam. Hieronder staan enkele mogelijke gevolgen van een tekort aan specifieke elektrolyten:

 1. Kalium: Vermoeidheid, spierzwakte, spierkrampen, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk.

 2. Natrium: Uitdroging, vermoeidheid, zwakte, misselijkheid, braken, hoofdpijn, verwardheid, spierkrampen, flauwvallen.

 3. Magnesium: Vermoeidheid, spierzwakte, spierkrampen, hartritmestoornissen, prikkelbaarheid, slapeloosheid, verhoogde bloeddruk.

 4. Chloride: Uitdroging, verwardheid, zwakte, hyperventilatie, snelle ademhaling, diarree.

 5. Calcium: Spierkrampen, zwakte, vermoeidheid, osteoporose, tandbederf, hartritmestoornissen.

 6. Fosfaat: Spierzwakte, vermoeidheid, verlies van eetlust, botproblemen.

Een tekort aan elektrolyten kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder ziekte, slechte voeding, overmatige transpiratie, diarree, braken of het gebruik van bepaalde medicijnen. Het is belangrijk om de elektrolytenbalans op peil te houden door een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan elektrolyten en voldoende water te drinken. In ernstige gevallen van elektrolytentekort kan medische behandeling nodig zijn.

Elektrolyten voor sporters

Elektrolyten zijn belangrijk voor sporters omdat ze tijdens het sporten veel vocht en elektrolyten verliezen door zweten. Het behouden van een goede elektrolytenbalans is essentieel voor de prestaties van een sporter en om het risico op uitdroging en andere gezondheidsproblemen te verminderen.

Tijdens het sporten heeft het lichaam een constante toevoer van elektrolyten nodig om de juiste spiercontractie, zenuwimpulsen en vochthuishouding te behouden. Een gebrek aan elektrolyten kan leiden tot spierkrampen, vermoeidheid, verminderde concentratie en prestaties, en verhoogde kans op blessures.

Daarom is het belangrijk voor sporters om hun elektrolytenbalans op peil te houden, vooral tijdens langdurige of intensieve trainingen of wedstrijden. Dit kan worden bereikt door het drinken van sportdranken die elektrolyten bevatten, of door het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan elektrolyten, zoals bananen, aardappelen, volkoren granen, noten en zuivelproducten.

Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen, omdat uitdroging kan leiden tot een verstoorde elektrolytenbalans. Sporters moeten ervoor zorgen dat ze goed gehydrateerd zijn voor, tijdens en na het sporten, en hun vocht- en elektrolytenbalans regelmatig controleren om ervoor te zorgen dat ze optimaal presteren en gezond blijven.

>> Koop Elektrolyten - ELITE Electrolyte Recovery Drink

 • Lekkere en snelwerkende sport- en hersteldrank
 • Zonder toegevoegde suikers
 • Premium ingrediënten

  Voor de duursporter, denk aan hardlopen, crossfitter, endurance athleet, heeft CORE deze recovery drink. Deze drank bevat alle belangrijke vitaminen en mineralen die je lichaam wil hebben tijdens en na een flinke inspanning.