zink supplementen blog

Zink Supplementen

Wat is Zink?

Zink is een belangrijk mineraal en cofactor van bijna 80 enzymen. Het lichaam kan geen zink produceren, waardoor zink essentieel wordt geacht als spoorelement. Zink komt voornamelijk voor in levensmiddelen zoals varkensvlees, vis, bruin brood, peulvruchten, en granen. Zink zit in enorm veel dierlijk voedsel. Andere voorbeelden zijn schelpdieren, vlees, kaas en zuivel. Het lijkt misschien moeilijk voor veganisten en vegetariërs, maar het is mogelijk om alternatieve opties te vinden. Zink zit ook in granen, en yoghurt.

Hoeveel zink heb ik nodig?

De aanbevolen hoeveelheid zink wordt bepaald door de Gezondheidsraad, naar leeftijd of geslacht. Het voedingscentrum schat dat zink vrijwel voldoende in voedsel kan worden gevonden. Als een patiënt regelmatig zinktabletten inneemt, kan dit een kopertekort veroorzaken.

Zink-tekort: waar je op moet letten

Je hebt veel voedsel en energie nodig om elke dag voldoende voedingsstoffen uit je voeding te halen. Onder deze voedingsstoffen is het mineraal zink. Je bloed heeft geen opgeslagen zink, dus het eten van zink-rijke producten is belangrijk. We vertellen je in dit artikel de betekenis van zink voor je lichaam. We leggen uit hoe deficiëntie optreedt en welke supplementen worden aanbevolen.

zink supplement

Belangrijke informatie

Een zinksupplement kan verschillende vormen van zink bevatten. Zinkverbindingen die aminozuren bevatten hebben een hoge biologische beschikbaarheid en zijn gemakkelijk te verteren. Andere zinken als organische zuren zoals zinkcitraat of zinkperoxide kunnen niet zo effectief zijn voor een menselijk lichaam als in andere vormen. Een chemisch-bindend zink - picolinaat heeft ook een uitstekende absorptie. Zink wordt soms toegevoegd als aanvulling op koper. Koper en zink zijn antagonisten die een hoog zinkverbruik gedurende lange tijd veroorzaken, wat ook zal resulteren in ongewenst hoog zinkgehalte.

Hoeveel zink heb je nodig?

Een veel voorkomend probleem met mineralen en vitaminen blijft de dagelijkse dosis die nodig is. Wat is de voedingswaarde voor iemand die thuis bepaalde voedingsmiddelen eet? Er bestaan zogenaamde referentie-innames. En dat verschilt tussen man en vrouw. Een volwassen man heeft 1 milligram dagelijkse inname nodig, en vrouwen hebben 7 milligram per dag nodig. Daarnaast is er een maximale zinkinnamelimiet van 25 g per dag. In feite wordt de aanbevolen dosering zelden waargenomen.

zink supplement

Hoe weet je of je een zinktekort hebt?

Dat is lastig te zeggen. Er zijn verschillende situaties waarbij deficiëntie optreedt. Je kunt veel dingen eten die de zinkabsorptie remmen. Onderzoekers ontdekten dat de boeren voornamelijk rijst en wortelen verbruikten, maar onvoldoende zink door het voedsel kregen. In de afgelopen jaren is steeds vaker een zinktekort bij mensen gemeld. Vooral binnen de subtropische gebieden, en dit ontstaat door een tekort aan voedsel, evenals door hitte. Zweet is rijk aan zink. Bij het zweten verliest het lichaam ongeveer 1-3 mg zink per dag. Het zou zelfs 14 mg per dag kunnen bereiken.

Wat zijn oorzaken van zink tekort?

Een tekort is vaak een gevolg van sport, stress of chronische ziekten. Tijdens de zwangerschap of borstvoeding, kan een baby onvoldoende zinkinname krijgen wanneer het niet wordt gecompenseerd door een extra inname. Vegetariërs en veganisten riskeren zinken bij het eten van te weinig zink-rijke voedingsmiddelen. Het is essentieel om zink te hebben in je dagelijks dieet voordat je een medische procedure begint.

zink supplement voor sporters

Waar is zink goed voor?

Zink behoort tot enzymen die essentiële bouwstenen en een krachtige antioxidant leveren. Zink maakt eiwitten, maakt cellen, metabolieten metabolisme en regelt immuunsysteem functies.

Zink: Essentieel voor het immuunsysteem

Hoewel zink nuttig kan zijn voor het hele lichaam is het het meest effectief in het stimuleren van immuunfuncties. Zink helpt tevens bij de vruchtbaarheid én helpt bij het behoud van de gezondheid van de ogen. Zink helpt bij het behoud van gezonde huid, haren en nagels. Dit is gunstig voor ons immuunsysteem, verheldert de geest, en helpt met geheugen en leervermogen. Het helpt ook cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatie.

 

Zink heeft dus veel belangrijke gezondheidsvoordelen en kan helpen met verschillende lichaamsfuncties. Zink is een goede antioxidant die de immuniteit verhoogt. Als we goed eten, krijgen we meestal genoeg zink te eten. Het kan moeilijker worden zink uit levensmiddelen te halen met vegetarische of veganistische middelen. Zwangere moeders hebben ook extra zink nodig. Voor deze groep kan een zink supplement een uitstekende aanvulling zijn, ook bij borstvoeding geven.

Welke soort zink is het beste als supplement?

Diverse supplementen bevatten zink en andere voedingsstoffen. Het is erg lastig om het juiste supplement te kiezen. Zinkmethionines zijn de beste vormen van het vrijgeven van zink in de bloedbaan. Fytaten van graankorrels of van spinazie afgeleide oxylzuren remmen de opname ervan niet. Het is de beste manier om het maximum eruit te halen.

Zink supplementen kopen bij CORE Nutrition

CORE heeft een goed zink supplement in het assortiment. Het kan je helpen om:

  • je immuunsysteem te versterken

  • je sportprestaties te verbeteren

  • je testosterongehalte op peil te houden

  • je geheugen te verbeteren

  • je stress niveau te verlagen

zink supplement

 

zink supplement kopen