MAGNESIUM

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in tal van processen in het menselijk lichaam. Van het bevorderen van een gezonde spierfunctie tot het ondersteunen van een goede nachtrust, magnesium is een veelzijdig mineraal met aanzienlijke gezondheidsvoordelen. In dit expert artikel zullen we puntsgewijs antwoord geven op veel gestelde vragen over magnesium, inclusief de voordelen, tekorten, veiligheid, aanbevolen doseringen en mogelijke bijwerkingen.

Wat doet Magnesium voor je gezondheid?

Magnesium heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

 • Het is goed voor de werking van de spieren en voor het skelet
 • Het bevordert de energiestofwisseling en helpt om moeheid te verminderen
 • Ook is magnesium betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Bij geestelijke inspanning kan magnesium wat ontspanning geven
 • Het draagt bij aan een sterk gebit, aan de aanmaak van cellen en weefsels en speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit in het lichaam
 • Verder ondersteunt magnesium de normale balans in de water- en mineralenhuishouding

Magnesium in voeding

magnesium

Magnesium zit in brood en graanproducten, donkergroene bladgroente, melk, melkproducten, vlees, noten en peulvruchten. In 100 gram spinazie zit bijvoorbeeld 77 milligram magnesium. Als aanvulling op de voeding zijn er ook voedingssupplementen met magnesium beschikbaar.

Magnesium in voedingssupplementen

Er zijn veel magnesiumsupplementen met alleen magnesium, in de vorm van capsules en tabletten. Magnesium wordt ook vaak toegevoegd aan multivitaminen of sportsupplementen.

Voedingssupplementen kunnen verschillende soorten magnesiumverbindingen bevatten, waarbij de een soms beter wordt opgenomen in het lichaam dan de ander. Over het algemeen geldt dat organische magnesiumverbindingen, zoals magnesiumcitraat, beter opgenomen worden dan anorganische magnesiumverbindingen, zoals magnesiumoxide.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Sporten

Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport. Door een verhoogde behoefte en tegelijk extra verlies via zweet kunnen sporters, vooral duursporters, baat hebben bij extra magnesium.

Stress

Magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat bij inspanning en stress de magnesiumbehoefte verhoogd is. Dan kun je baat hebben bij wat extra magnesium. Het heeft ook een ontspannende invloed op je hoofd.

Gebruik van maagzuurremmers

Als je maagzuurremmers gebruikt, kan extra magnesium wenselijk zijn, omdat je lichaam het mineraal dan minder goed opneemt. Dit kun je het beste met je behandelend arts bespreken.

Ook bij gebruik van de plastablet hydrochloorthiazide en de anticonceptiepil kan er een tekort aan magnesium ontstaan.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Magnesium?

Bij doseringen van 250 mg magnesium of hoger kan een laxerend effect optreden.

Tekort magnesium

Bij een tekort aan magnesium kun je last krijgen van misselijkheid, lusteloosheid of vermoeidheid en spierkrampen. Bij een ernstig tekort kun je last van hartritmestoornissen en stuipen krijgen.

Veilige inname

De veilige inname van magnesium die je met voedingssupplementen mag binnenkrijgen is 250 mg. Deze hoeveelheid mag je dus naast je voeding innemen.

Hoeveel Magnesium per dag?

Voor magnesium is de Referentie Inname (RI) 375 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid magnesium die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor magnesium.

Bron: Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid

Magnesium Kopen

CORE heeft zeer goede magnesium in het assortiment onder de naam REVIVE Magnesium.

Magnesium Kopen CORE

Waar is magnesium goed voor in je lichaam?

 • Het bevordert een gezonde spierfunctie en helpt bij het voorkomen van spierkrampen.
 • Het ondersteunt de botgezondheid en draagt bij aan de preventie van osteoporose.
 • Magnesium speelt een rol bij de energieproductie in het lichaam en kan vermoeidheid verminderen.
 • Het is betrokken bij het reguleren van de bloeddruk en het handhaven van een gezond hartritme.
 • Magnesium draagt bij aan een goede mentale gezondheid en kan angst en stress verminderen.
 • Het speelt een rol bij de regulering van de bloedsuikerspiegel en kan diabetes type 2 helpen voorkomen.

Hoe merk je dat je een magnesiumtekort hebt?

 • Spierkrampen en -spasmen, vooral 's nachts.
 • Vermoeidheid en gebrek aan energie.
 • Rusteloosheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
 • Slapeloosheid en moeite met in slaap vallen.
 • Hoofdpijn en migraines.
 • Een verminderde eetlust en spijsverteringsproblemen.
magnesium

  Kan je zomaar magnesium slikken?

  Het is raadzaam om eerst een arts te raadplegen, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.
  Overmatige inname van magnesium kan leiden tot diarree, buikpijn en misselijkheid, vooral bij inname in supplementvorm.

  Wie mag geen magnesium gebruiken?

  Mensen met nierproblemen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van magnesiumsupplementen, omdat een overmatige inname schadelijk kan zijn.
  Mensen met een hartaandoening of een andere ernstige medische aandoening dienen ook medisch advies in te winnen voordat ze magnesiumsupplementen innemen.

  Is magnesium slikken gezond?

  Magnesiumsupplementen kunnen gunstig zijn voor mensen met een tekort of voor degenen die onvoldoende magnesium binnenkrijgen via voeding. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en eventuele bijwerkingen in de gaten te houden.

  Is het goed om elke dag magnesium te slikken?

  Het is raadzaam om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium binnen te krijgen via een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan magnesiumrijke voedingsmiddelen. Voor sommige mensen kan het nodig zijn om magnesiumsupplementen te nemen om aan hun dagelijkse behoeften te voldoen, maar dit moet worden bepaald in overleg met een zorgverlener.

  Kan magnesium samen met vitamine D worden ingenomen?

  • Magnesium en vitamine D werken samen in het lichaam en hebben complementaire effecten.
  • Het gelijktijdig innemen van magnesium en vitamine D-supplementen kan synergetische voordelen bieden voor de gezondheid van botten en spieren.

  Wat is het beste tijdstip om magnesium in te nemen?

  Veel mensen ervaren ontspanning en bevordering van een goede nachtrust wanneer ze magnesium voor het slapengaan innemen. Het innemen van magnesium met voedsel kan de opname verbeteren.

  Waarom magnesium 's avonds innemen?

  • Magnesium kan helpen bij het ontspannen van spieren en het bevorderen van een rustgevende slaap.
  • Het kan ook helpen bij het verminderen van de effecten van stress en het kalmeren van het zenuwstelsel.

  Welke magnesium is de beste?

  Er zijn verschillende vormen van magnesiumsupplementen beschikbaar, zoals magnesiumcitraat, magnesiumoxide en magnesiumglycinaat. De beste vorm van magnesium kan variëren afhankelijk van individuele behoeften en verdraagbaarheid. Magnesiumcitraat wordt over het algemeen beschouwd als een goed opneembare vorm van magnesium.

  Kan een teveel aan magnesium kwaad?

  Hoewel magnesium essentieel is voor het lichaam, kan een teveel aan magnesium schadelijk zijn. Een teveel aan magnesium kan leiden tot diarree, buikpijn, misselijkheid, braken en in zeldzame gevallen zelfs tot ernstige complicaties. Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse doseringen niet te overschrijden en bij twijfel medisch advies in te winnen.

  Is magnesium goed voor de bloeddruk?

  Magnesium kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk. Het mineraal ontspant de bloedvaten en kan helpen de bloeddruk te verlagen bij mensen met hypertensie. Het is echter belangrijk om een gebalanceerde benadering te hebben, inclusief een gezonde levensstijl en het opvolgen van medisch advies.

  Is magnesium goed voor slapen?

  Magnesium kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de slaap. Het kan helpen bij het ontspannen van spieren, het verminderen van stress en het bevorderen van een rustgevende slaap. Het nemen van magnesiumsupplementen voor het slapengaan kan gunstig zijn voor mensen met slaapproblemen.

  Is magnesium goed voor pijnlijke spieren?

  • Magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verminderen van spierkrampen en -spasmen.
  • Het mineraal speelt een rol bij het ontspannen van spieren en kan bijdragen aan het verminderen van pijnlijke spieren.
  • Regelmatige inname van magnesium kan nuttig zijn bij het bevorderen van een gezonde spierfunctie.

  Is magnesium goed tegen stress?

  • Magnesium kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
  • Het mineraal speelt een rol bij het reguleren van het zenuwstelsel en kan kalmerende effecten hebben.
  • Het kan helpen om de negatieve effecten van stress op het lichaam te verminderen.

  Is magnesium goed voor ouderen?

  Ja, magnesium is goed voor ouderen. Ouderen hebben vaak een verhoogde behoefte aan magnesium vanwege verschillende factoren. Ten eerste kan de voedselinname verminderd zijn, waardoor het moeilijker wordt om voldoende magnesium uit de voeding te halen. Daarnaast kan de opname van magnesium in het lichaam verminderd zijn als gevolg van veranderingen in de spijsvertering en de absorptieprocessen.

  Magnesium speelt een belangrijke rol bij het handhaven van gezonde botten en spieren, en dit is vooral relevant voor ouderen, die vatbaarder zijn voor botverlies en spierzwakte. Het mineraal is betrokken bij de regulatie van spiercontractie en ontspanning, wat essentieel is voor de mobiliteit en het behoud van spierkracht. Daarnaast kan magnesium helpen bij het verminderen van spierkrampen, die vaak voorkomen bij oudere volwassenen.

  Bovendien kan magnesium bijdragen aan een gezonde hartfunctie en het behoud van een normale bloeddruk, wat belangrijk is voor de algehele cardiovasculaire gezondheid van ouderen. Het kan ook helpen bij het verminderen van stress, angst en prikkelbaarheid, waardoor de algehele geestelijke gezondheid van ouderen kan verbeteren.

  Het is belangrijk op te merken dat ouderen mogelijk een hoger risico lopen op magnesiumtekorten, dus het is raadzaam om de magnesiumstatus regelmatig te controleren en indien nodig supplementen te overwegen onder begeleiding van een zorgverlener. Het is altijd verstandig om medisch advies in te winnen voordat er veranderingen worden aangebracht in het supplementgebruik of de voeding.

  Wat doet magnesium in de hersenen?

  Magnesium speelt een rol bij de neurotransmitterfunctie en kan de communicatie tussen zenuwcellen verbeteren. Het kan helpen bij het verminderen van angst, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
  Magnesium kan ook bijdragen aan een betere cognitieve functie en geheugen.

  Waarom magnesium slikken vrouw?

  Vrouwen hebben vaak een verhoogde behoefte aan magnesium vanwege factoren zoals menstruatie, zwangerschap en borstvoeding. Magnesium kan helpen bij het verminderen van menstruatiekrampen, het bevorderen van een gezonde zwangerschap en het ondersteunen van de algemene gezondheid van vrouwen.

  Magnesium bijwerkingen

  Hoewel magnesium over het algemeen veilig is bij normale doseringen, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren. Mogelijke bijwerkingen zijn diarree, buikpijn, misselijkheid en braken. Mensen met een nieraandoening moeten voorzichtig zijn met magnesiumsupplementen vanwege het risico op magnesiumopstapeling.

  Magnesium voeding

  Magnesium kan worden verkregen uit voedingsbronnen zoals groene bladgroenten, noten, zaden, volle granen, peulvruchten en vis. Het consumeren van een gevarieerd dieet dat rijk is aan magnesiumrijke voedingsmiddelen is een goede manier om aan de dagelijkse behoeften te voldoen.

  Magnesium voor spieren

  Magnesium speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde spierfunctie en het voorkomen van spierkrampen. Het kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van spierspanning. Regelmatige inname van magnesium kan bijdragen aan de gezondheid en het herstel van spieren.

  Magnesiumtekort bij ouderen

  Ouderen lopen een verhoogd risico op magnesiumtekort vanwege factoren zoals verminderde voedselinname, verminderde opname en gebruik van bepaalde medicijnen. Magnesiumtekort bij ouderen kan leiden tot spierzwakte, vermoeidheid, osteoporose en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  Het is belangrijk om de magnesiumstatus regelmatig te controleren en indien nodig supplementen te overwegen onder begeleiding van een zorgverlener.

  Magnesiumsupplement

  Magnesiumsupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules, poeders en vloeistoffen. Het is belangrijk om te kiezen voor een supplement met een betrouwbare bron en kwaliteitscontrole. Het is raadzaam om de aanbevolen doseringen te volgen en indien nodig medisch advies in te winnen.

  Magnesium wanneer innemen

  Magnesium kan op elk moment van de dag worden ingenomen, maar veel mensen ervaren ontspanning en bevordering van slaap wanneer ze het voor het slapengaan innemen. Het innemen van magnesiumsupplementen bij de maaltijd kan helpen bij de opname ervan.

  Conclusie

  Magnesium is een belangrijk mineraal met diverse gezondheidsvoordelen, waaronder de ondersteuning van spieren, botgezondheid, bloeddrukregulatie en stressvermindering. Het kan zowel via voeding als supplementen worden verkregen. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen, medisch advies in te winnen indien nodig en te letten op eventuele bijwerkingen. Magnesium kan een waardevolle toevoeging zijn aan een gezonde levensstijl en een goede algehele gezondheid bevorderen.