MULTIVITAMINE

Multivitamine

Een multivitamine (multi) is een voedingssupplement met een groot aantal voedingsstoffen. Hoofdzakelijk alle 13 vitamines en een groot deel van de mineralen die we ook kennen uit groente en fruit. Dit kan aangevuld zijn met andere ingrediënten die iets extra’s doen voor je gezondheid, zoals kruiden, enzymen of de natuurlijke stof co-enzym Q10. Een multi is een eenvoudige manier om de voeding aan te vullen met meerdere nuttige stoffen. Daarom gebruiken veel mensen een multi.

Wat doet Multivitamine voor je gezondheid?

Multivitamine heeft meerdere positieve effecten op je gezondheid. Dit is afhankelijk van de wetenschappelijk bewezen effecten die de ingrediënten hebben, die in een multi zitten. Voor deze gezondheidseffecten kun je het beste de specifieke pagina’s onder Alle voedingssupplementen raadplegen, zoals vitamine C, vitamine D, ijzer. Enkele wetenschappelijk bewezen effecten die vaak op een multi staan:

Voor een goede weerstand
Bijvoorbeeld door aanwezigheid van vitamine C, foliumzuur, ijzer of vitamine B12.
Voor behoud van sterke botten
Bijvoorbeeld door aanwezigheid van vitamine D, magnesium, calcium en zink
Voor energie
Bijvoorbeeld door aanwezigheid van calcium, biotine, ijzer en magnesium

Multivitamine in voeding

De ingrediënten die in een multivitamine zitten, kun je niet in één voedingsmiddel vinden. Als je elke dag gevarieerd en gezond eet met voldoende groente en fruit, krijg je een groot deel van de aanwezige ingrediënten in een multivitamine binnen. Toch blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling dat veel Nederlanders te weinig van bepaalde vitamines of mineralen binnenkrijgen via de voeding. Een multi is dan een goede aanvulling op de voeding.

Multivitamine in voedingssupplementen

De multivitamine komt als voedingssupplement voor in de vorm van tabletten. Er zijn verschillende soorten multi’s, sommige bevatten alleen vitamines en mineralen, anderen bevatten ook kruiden of andere voedingsstoffen. Multi’s zijn er voor verschillende doelgroepen: voor kinderen, zwangere vrouwen, sporters en senioren. Ze verschillen in samenstelling en hoeveelheden, zodat ze passen bij de behoefte van de gebruiker.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Kinderen
Een multi kan voor kinderen een zinvolle aanvulling zijn, omdat ze voldoende voedingstoffen nodig hebben voor een normale groei en ontwikkeling. Er zijn ook aanwijzingen dat het gebruik van een multi goed is voor hun weerstand.

Zwangere vrouwen
Tijdens de zwangerschap heb je van meerdere vitamines en mineralen iets extra nodig. Er zijn speciale multivitamines beschikbaar voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden.

Weerstand
Om je weerstand een steuntje in de rug te geven, is een multi met vitamine A, B6, C, D, E en de mineralen ijzer, selenium en zink geschikt.

Sporten
Fanatieke sporters hebben vaak een hogere energiebehoefte en verbruiken veel vitamines en mineralen of zweten deze uit. Op momenten dat je deze verhoogde behoefte aan vitamines en mineralen niet direct uit je voeding haalt, kan een multivitamine nuttig zijn. Een multi voor sporters kent een speciale samenstelling afgestemd op de behoefte.

Afvallen
Als je aan de lijn doet, is het mogelijk dat je minder vitamines en mineralen binnen krijgt. Een multi als aanvulling helpt je om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Multivitamine?

Multivitamines kunnen goed gebruikt worden samen met andere supplementen. Maar let er wel op dat je niet teveel van een ingrediënt binnenkrijgt. Bekijk hiervoor de informatie over de dosering en het percentage van de RI op het etiket. Voor de veilige inname per ingrediënt kan je de overige ingrediënten pagina’s op deze website bekijken. Een multivitamine kan je het beste tijdens de maaltijd innemen. De vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) worden beter in je lichaam opgenomen in combinatie met vet in een maaltijd.

Hoeveel Multivitamine per dag?

Omdat een multivitamine uit meerdere vitamines en mineralen bestaat, is er geen algemene aanbeveling over hoeveel je nodig hebt van een multi. Je kunt hiervoor het beste naar de specifieke ingrediënten pagina’s kijken. En bekijk het gebruiksvoorschrift op de verpakking.

 

Bron: Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid