VITAMINE B1 (THIAMINE)

Vitamine B1 (thiamine)

Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, is één van de eerste ontdekte vitamines. Thiamine is van belang bij de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel voor energie. Het is een wateroplosbare vitamine die niet wordt opgeslagen in ons lichaam.

Wat doet Vitamine B1 (thiamine) voor je gezondheid?

Vitamine B1 heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Vitamine B1 activeert de natuurlijke energie in het lichaam
  • Het is goed voor het hart
  • Vitamine B1 draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het geheugen en de concentratie
  • Het ondersteunt het zenuwstelsel
  • Vitamine B1 (thiamine) in voeding

Vitamine B1 zit in graanproducten, brood, aardappelen, groente en vlees. In 200 gram gekookte aardappelen zit bijvoorbeeld 0,3 milligram vitamine B1.

Vitamine B1 (thiamine) in voedingssupplementen

Vitamine B1 komt voor als voedingssupplement in de vorm van tabletten. Vitamine B1 is meestal onderdeel van een multi of vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Energie
Vitamine B1 of een vitamine-B complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid. Vitamine B1 is betrokken bij de energievoorziening van de hersenen, het hart en de zenuwen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Vitamine B1 (thiamine)?

Tekort vitamine B1
Bij een langdurig lage inname van vitamine B1 kunnen psychische klachten optreden zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies. Bij ziektes aan het maagdarmkanaal, alcoholisme en drugsverslaving is er een hoger risico op een vitamine B1 tekort.

Veilige inname
Een te veel aan vitamine B1 wordt voor een groot deel weer uitgeplast. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij een langdurig hoge inname van vitamine B1.

Hoeveel Vitamine B1 (thiamine) per dag?

Voor vitamine B1 is de Referentie Inname (RI) 1,1 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid vitamine B1 die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

 

Bron: Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid