VITAMINE B11 (FOLIUMZUUR)

Vitamine B11 (foliumzuur)

Vitamine B11, ook wel bekend als foliumzuur of folaat, verdient voor sommige groepen extra aandacht. Het is namelijk één van de vitamines waar we in Nederland niet altijd genoeg van binnen krijgen. Een supplement met foliumzuur is vooral bekend onder zwangere vrouwen. Folaat komt van nature voor in onze voeding, waarvan foliumzuur een synthetische vorm is.

Wat doet Vitamine B11 (foliumzuur) voor je gezondheid?

Vitamine B11 heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Het draagt bij tot de groei van de ongeboren baby
  • Kan het gebrek aan energie helpen verminderen
  • Het draagt bij aan de hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leer- en concentratievermogen
  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Heeft een rol bij de productie en afbraak van homocysteïne in het lichaam
  • Draagt bij aan de normale celdeling
  • Ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedcellen
  • Speelt een rol in de opbouw van aminozuren

Naast bovengenoemde effecten verhoogt suppletie met foliumzuur de folaatstatus van een zwangere vrouw. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje bij de zich ontwikkelende baby.

Vitamine B11 (foliumzuur) in voeding

In voeding komt foliumzuur vooral voor in groene groente, maar ook in volkoren granen, vlees en zuivel. In 100 gram gekookte spinazie zit bijvoorbeeld 125 microgram folaat.

Vitamine B11 (foliumzuur) in voedingssupplementen

Er zijn verschillende soorten voedingssupplementen beschikbaar met foliumzuur. Vaak vind je het in een preparaat voor zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens. Ook kan het voorkomen in een multi of een vitamine B complex voor extra energie.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Lage inname
Uit de laatste Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat een gedeelte van de Nederlandse bevolking, zowel mannen als vrouwen, een te lage inname van foliumzuur hebben.

Bij zwangerschap
Bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind speelt foliumzuur een belangrijke rol. Wanneer je zwanger wilt worden is het advies van de Gezondheidsraad om elke dag 400 microgram extra foliumzuur te slikken, ongeacht je inname van folaat via de voeding. Dit kan met voedingssupplementen.

Wanneer start je hiermee?

Ongeveer 4 weken voor een mogelijke bevruchting start je met de extra inname van foliumzuur. Wanneer je stopt met het gebruiken van een anticonceptiemiddel, is dat een goed moment om te starten met foliumzuursuppletie. Het is verstandig extra foliumzuur te slikken tot de achtste week van de zwangerschap. Langer dan de achtste week kan ook, dit is niet schadelijk voor jou of de baby.

Waarom nodig?

Extra foliumzuur is nodig ter bevordering van een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby en draagt bij tot de groei van de foetus. Ook tijdens het geven van borstvoeding is er een verhoogde behoefte aan foliumzuur en is extra foliumzuur aan te bevelen.

Bij gebruik anticonceptiepil

De anticonceptiepil, die uit twee middelen bestaat (oestrogeen en progestageen), kan bij gebruik van maanden tot jaren zorgen voor een afname van het foliumzuur en magnesium- gehalte in het bloed.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Vitamine B11 (foliumzuur)?

Een tekort aan foliumzuur in het lichaam kan zorgen voor vermoeidheid, bloedarmoede en bij zwangere vrouwen voor geboorteafwijkingen bij hun kindje. Een hoge dosering van foliumzuur uit voedingssupplementen kan het opsporen van een mogelijk tekort aan vitamine B12 bemoeilijken. De veilige inname voor volwassenen uit voeding en supplementen is 1.000 microgram per dag.

Hoeveel Vitamine B11 (foliumzuur) per dag?

Voor foliumzuur is de Referentie Inname (RI) 200 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid foliumzuur die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

 

Bron: Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid