De meest gestelde vragen (en antwoorden) over voedingssupplementen

De meest gestelde vragen (en antwoorden) over voedingssupplementen

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dan is er zoveel te koop, op zoveel plekken. En is er zoveel over te vinden op het internet. En iedereen zegt er weer iets anders over. Zo is het ook met voedingssupplementen.

In onderstaand artikel hebben we de 20 meest gestelde vragen over supplementen voor je opgeschreven. Dan kun je die alvast afstrepen van je vragenlijst.

1. Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten die bedoeld zijn om de voeding aan te vullen en die één of meer voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, kruiden, aminozuren of andere stoffen, bevatten.

2. Zijn voedingssupplementen veilig?

De meeste voedingssupplementen zijn veilig als ze worden gebruikt volgens de aanbevolen doseringen. Het is echter belangrijk om het etiket te lezen en te weten welke ingrediënten erin zitten. Sommige voedingssupplementen kunnen bijwerkingen hebben of kunnen in combinatie met bepaalde medicijnen gevaarlijk zijn. Raadpleeg daarom altijd je arts als je twijfelt over het gebruik van een ander of nieuw supplement.

3. Wie heeft baat bij het nemen van voedingssupplementen

Voedingssupplementen kunnen nuttig zijn voor mensen die onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen via hun normale voeding, zoals mensen met een slechte eetlust, ouderen of mensen met bepaalde ziekten. Daarnaast kunnen bepaalde voedingssupplementen nuttig zijn voor sporters of mensen met een actieve levensstijl.

4. Kunnen voedingssupplementen helpen bij het afvallen?

Er zijn voedingssupplementen die beweren te helpen bij het afvallen, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen. Een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn de meest effectieve manieren om af te vallen en een gezond gewicht te behouden. Wel kunnen supplementen als eiwitshakes je helpen om een verantwoord tussendoortje in plaats van te snacken!

5. Moet ik voedingssupplementen nemen als ik gezond eet?

Wanneer je een gezond dieet volgt en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, heb je in de meeste gevallen geen voedingssupplementen nodig. Het is echter altijd een goed idee om met je arts te overleggen als je je zorgen maakt over je voedingsinname.

6. Waar kan ik voedingssupplementen kopen?

Voedingssupplementen zijn verkrijgbaar bij apotheken, drogisterijen, natuurvoedingswinkels en online bij CORE. Zorg ervoor dat je producten koopt bij een betrouwbare leverancier en lees altijd het etiket voordat je een voedingssupplement koopt.

7. Zijn natuurlijke voedingssupplementen beter dan synthetische voedingssupplementen?

Niet per se. Sommige natuurlijke voedingssupplementen kunnen nuttig zijn, terwijl sommige synthetische voedingssupplementen juist effectiever kunnen zijn. Het is belangrijk om te kijken naar de wetenschappelijke onderbouwing van een voedingssupplement en de kwaliteit en zuiverheid van het product, ongeacht of het natuurlijk of synthetisch is.

8. Hoe weet ik welk voedingssupplement ik nodig heb?

Het is het beste om goed te kijken wat je doelen zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn: afvallen, spieropbouw of algehele gezondheid. Meer gericht kan het ook gaan om meer energie en focus of beter slapen. Op die manier kun je kiezen voor het juiste supplement. Een filter en keuzes in het menu op de website van CORE maken het makkelijk voor je. Twijfel je, stuur ons dan een email en wij helpen je graag.

Lees meer: Vet versus Spieren

9. Kan ik te veel voedingssupplementen innemen?

Ja, het is mogelijk om te veel voedingssupplementen in te nemen, wat kan leiden tot schadelijke bijwerkingen of zelfs vergiftiging. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en niet meer te nemen dan aanbevolen.

10. Zijn voedingssupplementen nodig voor kinderen?

In de meeste gevallen hebben kinderen geen voedingssupplementen nodig als

voedingssupplementen

ze een gezond dieet volgen. Als je je zorgen maakt over de voedingsinname van je kind, kun je het beste advies vragen aan een arts of een geregistreerde diëtist. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een voedingssupplement voor kinderen te gebruiken, maar alleen onder medisch toezicht en na zorgvuldige overweging van de individuele behoeften van het kind.

11. Kunnen voedingssupplementen helpen bij het verbeteren van mijn sportprestaties?

Voedingssupplementen kunnen helpen bij het verbeteren van de sportprestaties. Dit zijn producten als creatine, cafeïne en beta-alanine in pre-workout. Maar ook magnesium, zink en bepaalde superfoods kunnen goed ondersteunen bij je sportprestaties en je doelen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

12. Hoe weet ik of een voedingssupplement veilig is?

Voordat je een voedingssupplement gebruikt, is het belangrijk om het etiket te lezen en te onderzoeken welke ingrediënten erin zitten. Raadpleeg je arts als je vragen hebt over de veiligheid van een voedingssupplement. Het is ook belangrijk om alleen voedingssupplementen te kopen van betrouwbare leveranciers en om te kijken naar certificeringen zoals het FSSC-keurmerk om de kwaliteit en zuiverheid van het product te garanderen.

13. Wat zijn de meest voorkomende voedingssupplementen?

Enkele van de meest voorkomende voedingssupplementen zijn vitamines, mineralen, probiotica, omega-3 vetzuren, kruidenextracten en eiwitsupplementen. Er zijn echter veel verschillende soorten voedingssupplementen beschikbaar en de keuze hangt af van je individuele behoeften en doelen.

14. Kan ik voedingssupplementen gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding?

In sommige gevallen kunnen voedingssupplementen nuttig zijn tijdens de zwangerschap of borstvoeding, maar het is belangrijk om advies te vragen aan een arts voordat je een voedingssupplement gebruikt. Sommige voedingssupplementen kunnen schadelijk zijn voor de foetus of de baby en moeten worden vermeden tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

15. Zijn voedingssupplementen duur?

De kosten van voedingssupplementen variëren afhankelijk van het type, de kwaliteit en de leverancier. Sommige voedingssupplementen kunnen duur zijn, terwijl andere zeer betaalbaar zijn. Het is belangrijk om de kwaliteit en zuiverheid van het product te waarborgen, dus prijs alleen mag geen beslissende factor zijn bij het kiezen van voedingssupplementen.

16. Kunnen voedingssupplementen helpen bij het afvallen?

Sommige voedingssupplementen kunnen helpen bij het afvallen, zoals cafeïne, groene thee-extract en garcinia cambogia. Het is echter belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Bovendien kunnen sommige voedingssupplementen ongewenste bijwerkingen hebben en moeten ze alleen worden gebruikt onder medisch toezicht.

17. Kan ik voedingssupplementen gebruiken als ik medicijnen gebruik?

Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je voedingssupplementen gebruikt als je medicijnen gebruikt. Sommige voedingssupplementen kunnen de effectiviteit van medicijnen verminderen of ongewenste bijwerkingen veroorzaken wanneer ze samen worden ingenomen.

18. Kan ik voedingssupplementen gebruiken als ik een allergie heb?

Als je een allergie hebt, is het belangrijk om het etiket van voedingssupplementen zorgvuldig te lezen om te controleren op ingrediënten waarvoor je allergisch bent. Als je niet zeker weet of een voedingssupplement veilig is voor je, raadpleeg dan je arts voordat je het gebruikt.

19. Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie na het gebruik van voedingssupplementen?

Het hangt af van het type voedingssupplement en uw individuele behoeften en doelen. Sommige voedingssupplementen kunnen direct resultaten opleveren, terwijl andere enige tijd nodig hebben voordat ze effect hebben. Het is belangrijk om consistent te zijn met het gebruik van voedingssupplementen en geduld te hebben voordat je resultaten verwacht. Zeker wanneer het gaat om spieropbouw of kracht dan gaat dit samen met stevige trainingen. Voedingssupplementen zijn geen wondermiddel.

Lees ook: Je lichaam veranderen - Hoe lang duurt dit?

20. Kan ik voedingssupplementen kopen zonder recept?

Ja, de meeste voedingssupplementen zijn verkrijgbaar zonder recept. Het is echter belangrijk om alleen voedingssupplementen te kopen van betrouwbare leveranciers en om te kijken naar certificeringen zoals het FSSC-keurmerk om de kwaliteit en zuiverheid van het product te garanderen.

Disclaimer: De supplementen van CORE zijn compleet veilig. De supplementen zijn uitgebreid getest in laboratoria en geproduceerd volgens FSSC 22000 standaarden.