In deel 1 hebben we ons gericht op 4 veelvoorkomende voedingsmythes. We zijn nog niet klaar, hier zijn nog 4 voedings- en supplement-mythen die ook aandacht nodig hebben.
Mythe # 5: "Calorieën in, calorieën uit" is het enige dat telt voor "gewichtsverlies"
Dit idee kan logisch zijn voor degenen die geen bodybuilders, atleten of fitnessliefhebbers zijn. De gedachte hier is eenvoudig: het gaat niet om het soort calorieën, maar om het aantal calorieën. Dus, laten we zeggen dat je onderhoudscalorieniveau 3.000 per dag is, en je mindert met 500 per dag. In theorie zou je dan moeten afvallen.
Ten eerste is de term "gewichtsverlies" misleidend. Bij regulier diëten is het altijd "gewichtsverlies", nooit "vetverlies". Is er een verschil? Absoluut. Afvallen betekent dat je vet, water en spieren verliest. Vet verliezen betekent dat je je alleen richt op overtollig lichaamsvet. De meeste reguliere diëten maken dit onderscheid niet.
Ten tweede suggereert de 'calorieën in, calorieën uit' -benadering dat je alles zou kunnen eten wat je wilt, zelfs donuts, de hele dag, elke dag. Zolang je onder je calorietotaal blijft, zou je nog steeds afvallen, met of zonder lichaamsbeweging.
Het punt is dat calorieën afkomstig zijn van koolhydraten, eiwitten en vetten. Elk heeft een andere invloed op het lichaam. Calorieën uit suikerachtig, vet voedsel hebben een ander effect op het lichaam dan calorieën uit eiwitten. Als je bijvoorbeeld de hele dag donuts eet, krijg je een tekort aan voedingsstoffen. Het betekent ook dat je eiwitten mist voor spierherstel en -groei. Alleen al deze twee redenen zijn voldoende om een schoon, uitgebalanceerd dieet te volgen. Verder leidt een suikerrijk dieet tot insulinepieken en vettoename. Het komt erop neer dat je er niet van uit moet gaan dat het lichaam alle calorieën op dezelfde manier behandelt. Concentreer je op de calorieën die je de grootste voedingswaarde voor je geld geven. Het is niet "calorieën erin, calorieën eruit", het is de juiste soort calorieën erin, calorieën eruit. (6)
Mythe # 6: Fatburners en Pre-workouts zijn niet veilig
Over "gewichtsverlies" gesproken, hier is een klassieke mythe. Jaren terug bestonden de meeste fatburners uit ephedra, cafeïne en een natuurlijke bron van aspirine. Het probleem was dat deze combinatie werd misbruikt. Sommigen namen meer dan de voorgeschreven hoeveelheid. Anderen gebruikten deze producten in extreme hitte en schonken er geen aandacht aan om gehydrateerd te blijven. Een paar mensen leden aan extreme gevolgen en een paar mensen stierven.
Iedereen die een thermogene vetverbrander met stimulerende middelen gebruikt, moet deze op een verantwoorde manier gebruiken. Gebruikers moeten alle aanwijzingen op het etiket lezen en opvolgen. Er is nooit een rechtvaardiging om hogere doses van een reeds goed gedoseerd product te nemen. Vergeet bovendien niet om gehydrateerd te blijven.
CORE promoot een veilig gebruik van supplementen. Pas wanneer iemand op onverantwoorde wijze een fatburner, pre-workout of een ander op stimulatie gebaseerd product gebruikt, treden er problemen op.
Mythe # 7: Je hebt geen BCAA's nodig
Sommige mensen geloven niet in het gebruik van BCAA's. Ze denken dat BCAA's tijdverspilling zijn en dat je gewoon voedselbronnen met eiwitten moet eten. Natuurlijk, altijd eerst echt voedsel, dan pas supplementen.
Toch stelt het nemen van een op BCAA gebaseerd poeder je in staat om je spieren te voorzien van precieze hoeveelheden voedingsstoffen exact wanneer je ze nodig hebt. Om te beginnen kun je niet te dicht bij je training een grote maaltijd eten en verwachten dat je je tijdens het trainen op je gemak voelt. Ten tweede is het mogelijk dat je niet in staat bent om een maaltijd met voldoende BCAA's/EAA's binnen te krijgen om je training ten goede te komen.
Een belangrijke tijdstip voor een aminoformule is 's morgens vroeg. Wie wordt er wakker en eet een kippenborst om genoeg leucine/BCAA's/EAA's binnen te krijgen? Trouwens, tegen de tijd dat je hebt gegeten, hebt verteerd en begint te profiteren van je kipfilet, is het minstens 4 uur later. Dus neem BCAA's en profiteer eerder van de amino's.
Mythe # 8: Maaltijdtiming doet er niet toe
Dit is een andere veel voorkomende mythe. De gedachte hier is dat het niet uitmaakt hoe vaak je eet gedurende de dag. Dat je in theorie één of twee keer per dag zou kunnen eten als je dat zou willen. Zoals opgemerkt, wat voor kwaad kan het om om de paar uur te eten? Als je honger hebt, eet dan. Zolang je binnen je macronutriënten totalen blijft, kun je letterlijk zo vaak eten als je wilt.
Het is logisch om gedurende de dag op gezette tijden kwaliteitscalorieën in te nemen. Dit is de beste manier om de hele dag door consistent je eiwitten en andere macronutriënten binnen te krijgen. Het heeft geen zin om jezelf uit te hongeren. Waarom zou je niet eten als je honger hebt, omdat je denkt dat de timing van je maaltijden er niet toe doet? Het kan geen kwaad om je aan een bepaald eetschema te houden.
Samenvattend
In deel 1 en 2 hebben we 8 mythen (en misvattingen) over voeding en supplementen besproken. Als je je voedings- en supplementenprogramma laat leiden door mythen, zul je geen resultaten zien.
Referenties
- Ludwig, D. S., & Ebbeling, C. B. (2018). The Carbohydrate-Insulin Model of Obesity: Beyond "Calories In, Calories Out". JAMA internal medicine, 178(8), 1098–1103. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2018.2933
- Toubro, S., Astrup, A. V., Breum, L., & Quaade, F. (1993). Safety and efficacy of long-term treatment with ephedrine, caffeine, and an ephedrine/caffeine mixture. International journal of obesity and related metabolic disorders: journal of the International Association for the Study of Obesity, 17 Suppl 1, S69–S72.