eiwit shakes

Waarom is whey eiwitpoeder zo duur?

Laten we eerlijk zijn, eiwitpoeder is niet goedkoop. Een pot van een kilo kost rond de 35 euro en als je dagelijks 2 à 3 eiwitshakes neemt is deze zo leeg. Hieronder een aantal redenen waarom whey eiwitten kopen zo kostbaar is.

Waarom is whey eiwit zo duur geworden?

De voornaamste reden van de duurdere eiwitten is het stijgen van de grondstofprijzen. Het whey productieproces kost veel energie en zoals we allemaal weten zijn de energieprijzen flink gestegen de afgelopen tijd.
whey eiwitpoeder
Wil je meer weten over waar de prijsstijgingen voor je eiwitpoeder vandaan komen? Hieronder sommen we een aantal andere redenen van de gestegen kosten voor je eiwithakes op.

Productieproces whey eiwitten

Het verkrijgen van whey eiwitpoeder is een complex proces. Het begint met het scheiden van whey van melk tijdens de kaasproductie. Vervolgens wordt de whey gezuiverd en gedroogd tot een poedervorm. Dit productieproces kan arbeidsintensief en kostbaar zijn en heeft invloed op de prijs van je eiwitpoeders.

Hoogwaardige eiwitbron

Whey eiwit staat bekend om zijn hoge biologische waarde en verteerbaarheid. Het is een complete bron van eiwitten, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat. Dit maakt het populair onder sporters en fitnessliefhebbers, wat de vraag en dus de prijs kan verhogen. Meer vraag betekent meer schaarste en een stijging in de prijs. Ook de enorme populariteit van fitness en krachttraining de laatste jaren heeft de vraag en dus de prijs flink doen stijgen.

Kwaliteit en zuiverheid van whey eiwitpoeder

Er zijn verschillende soorten whey eiwit, zoals whey-eiwitconcentraat en whey-eiwitisolaat. Whey-eiwit isolaat is over het algemeen duurder omdat het een hoger eiwitgehalte en minder vet en koolhydraten bevat. Het zuiveringsproces om deze hogere kwaliteit te bereiken kan de kosten verhogen. Immers: meer energie, meer verpakking, meer marketing en zo verder.

Marktvraag eiwitten

De populariteit van whey eiwitsupplementen heeft de prijs flink beïnvloed. De vraag is hoog vanwege de groeiende fitnesscultuur en de erkenning van de voordelen van eiwitten voor spieropbouw en herstel. Wetenschappelijke onderbouwing van de werking van eiwitten voor je spieren (herstel en groei) heeft hiervoor gezorgd.
whey eiwitpoeder

Merk en marketing voor whey eiwitten

Merknaam en marketing spelen ook een rol in de prijsstelling van eiwitpoeders. Sommige merken hebben een hogere prijs vanwege hun reputatie, kwaliteitscontroles en marketinginspanningen. Sommige merken "hypen" hun producten en maken grote winstmarges.

Verpakking en toevoegingen whey eiwit

Soms zijn er extra kosten verbonden aan de verpakking en eventuele toevoegingen, zoals smaakstoffen, zoetstoffen of andere supplementen die aan het product zijn toegevoegd. 
De hoeveelheid whey eiwitpoeder die in een verpakking zit, kan variëren. Grotere verpakkingen bevatten doorgaans meer poeder en kosten over het algemeen meer dan kleinere verpakkingen op basis van prijs per eenheid. Dit betekent dat je op de lange termijn kunt besparen door grotere verpakkingen te kopen als je het product regelmatig gebruikt.
Sommige whey eiwitpoeders worden geleverd met extra ingrediënten zoals smaakstoffen, zoetstoffen, BCAA's (vertakte aminozuren), creatine, vitaminen of mineralen. Deze toevoegingen kunnen de prijs verhogen, omdat ze extra kosten met zich meebrengen voor de productie en formulering van het product.

Conclusie

Het is belangrijk om de etiketten van whey eiwitproducten zorgvuldig te lezen om te begrijpen welke toevoegingen aanwezig zijn en wat je precies koopt. De prijs is niet altijd een indicator van kwaliteit, dus het is een goed idee om te bepalen welke eigenschappen en ingrediënten voor jou het belangrijkst zijn bij het selecteren van een whey eiwitproduct dat aan je behoeften voldoet en binnen je budget past.