magnesium blog

Magnesium, een niet te missen mineraal voor sporters!

Tijdens de Olympische Spelen wrijven gymnasten regelmatig hun handen in met magnesium. Dit geeft extra grip. Maar ook voor andere sporters is magnesium op een heel andere manier onmisbaar.

Voeding

Magnesium komt van nature voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Cacao, garnalen, soja, noten en zaden zijn bijzonder rijk aan dit mineraal. Groene groenten en volkoren granen zijn ook goede bronnen. Drinkwater kan ook effect hebben, maar het magnesiumgehalte in drinkwater varieert sterk.

Veelzijdig mineraal

Magnesium heeft veel verschillende functies in het lichaam. Het zorgt bijvoorbeeld voor de aanmaak van energie in het lichaam, maar neemt ook deel aan de aanmaak van DNA. Het is ook nodig voor de overdracht van zenuwimpulsen en het goed functioneren van spieren. Daarnaast versterkt magnesium de botten en is het essentieel voor de opbouw van spieren. Magnesium speelt waarschijnlijk ook een rol bij het immuunsysteem, oftewel de weerstand.

Atleten

Sporten heeft invloed op het magnesiumgehalte in het lichaam. Het maakt niet uit wat voor sport iemand doet: het magnesiumgehalte daalt, zeker als iemand regelmatig en langdurig sport. Het lichaam heeft meer magnesium nodig omdat de spieren het nodig hebben. Magnesium gaat ook verloren via zweet en urine. Geschat wordt dat de magnesiumbehoefte van atleten met ongeveer 10-20% is toegenomen. Als een sporter al een laag magnesiumgehalte heeft, kan dit zelfs leiden tot tekorten. Dit kan uiteindelijk de fysieke prestaties verminderen.

Spierkrampen

Magnesiumtekort kan bij sporters spierkrampen veroorzaken. Wanneer het tekort wordt weggenomen, verdwijnen ook de problemen. Het kan het proberen waard zijn om een ​​magnesiumsupplement te nemen. Merk op dat de maximale veilige dosis magnesium uit supplementen ongeveer 250 milligram per dag is.

Magnesium inname

Niet iedereen krijgt voldoende magnesium uit de voeding. Dit geldt vooral voor jongeren en vrouwen. Het is vooral belangrijk voor hen om gezond te eten en indien nodig supplementen te gebruiken.

We hebben meer informatie over magnesium geschreven. Ook kun je in onze shop magnesium kopen