ZINK

Zink

Zink is een mineraal en is onderdeel van een groot aantal enzymen in ons lichaam. Het komt in kleine mate in onze dagelijkse voeding voor.

Wat doet Zink voor je gezondheid?

Zink heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Zink draagt bij tot de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed en is goed voor de kwaliteit van sperma
  • Daarnaast is het mineraal ook belangrijk voor je haar, huid en nagels. Zink is goed voor behoud van sterke botten en voor het gezichtsvermogen
  • Het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en speelt een rol bij de eiwitsynthese, zoals DNA
  • Zink is goed voor het geheugen en voor evenwichtigheid in stresssituaties
  • Het is een antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem
  • Als laatste draagt het bij aan een normaal metabolisme van macronutriënten, zoals vetten en koolhydraten – en van vitamine A en het zuur-base evenwicht

Zink wordt het meest gebruikt ter ondersteuning van huid, haar en nagels. Maar ook voor de spermakwaliteit en het immuunsysteem.

Zink in voeding

Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen. In 100 gram 45+ kaas zit bijvoorbeeld 4,6 milligram zink.

Zink in voedingssupplementen

Zink komt vaak voor in voedingssupplementen, soms in een enkelvoudig preparaat, maar vaak in een multivitamine.

Wanneer is een aanvulling nuttig?

Jongens en meiden in de groei hebben meer zink nodig dan anderen. Ook vrouwen die borstvoeding geven hebben een hogere aanbeveling. Zie de tabel hieronder.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Zink?

Wanneer je met je dagelijkse voeding veel vezels en fosfor binnenkrijgt kan de opname van zink uit voeding worden bemoeilijkt.

Tekort zink
Weinig mensen in Nederland hebben een tekort aan zink. Toch is het een heel belangrijk mineraal om binnen te krijgen. Een tekort kan worden herkend aan een groeiachterstand bij kinderen en een verminderde ontwikkeling van het geslacht. Verder is het immuunsysteem zwakker en kunnen er afwijkingen in de huid ontstaan bij een tekort.

Veilige inname
De veilige inname van zink uit voeding en supplementen is 25 milligram per dag voor volwassenen. Deze waarde is van toepassing op langdurig gebruik van zinksupplementen. Soms wordt er een hogere dosis ingenomen bij kortdurend gebruik.

Hoeveel Zink per dag?

Voor zink is de Referentie Inname (RI) 10 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid zink die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor zink.

Bron: Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid

>> Lees ook ons artikel over zink.