Intermittent Fasting - Alles wat je erover wilt weten

Intermittent Fasting - Alles wat je erover wilt weten

Intermittent Fasting

In dit uitgebreide artikel gaan we in op intermittent fasting. We vertellen je alles wat je erover wilt weten, zodat je zelf kunt bepalen of je dit wel of niet wilt gaan toepassen in je dagelijkse routine. De keuze om dit wel of niet te doen hangt natuurlijk samen met je persoonlijke doelstellingen. Wat komt er in dit artikel aan bod?

  1. Inleiding
  2. Wat is intermittent fasting?
  3. Voordelen van intermittent fasting
  4. Nadelen van intermittent fasting
  5. Intermittent fasting bij sporters
  6. Afvallen met intermittent fasting
  7. Do's en dont's bij intermittent fasting
  8. Verwachtte resultaten van intermittent fasting
  9. Conclusie

Inleiding

Intermittent fasting, of ook wel tijdelijk vasten, is een nieuwe trend die steeds populairder wordt bij mannen én vrouwen. Het is een methode om af te vallen en om je gezondheid op een hoger level te krijgen. Via intermittent fasting controleer je jouw calorie-inname, waardoor je wordt geleerd hoe je kan eten zonder teveel te eten en daardoor dus ook afvalt. Deze trend is in het afgelopen decennium exponentieel gegroeid. De methode wordt hier uitgelegd aan de hand van een paar eenvoudige principes.

Intermittent fasting zal je helpen je hogere energie-niveau te behouden, waardoor je een betere prestatie zal leveren. Je zou kunnen zeggen dat het een soort dieet is. Het verschilt natuurlijk per persoon maar het gaat erom dat je gezonde eetgewoontes aanneemt en de juiste keuzes maakt. Intermittent fasting kan je ook helpen om je kracht en conditie te verbeteren. Met andere woorden: het gaat om bloedsuikerregulatie, die je verder helpt bij het verkrijgen van de gewenste resultaten.

In dit artikel lichten we alle aspecten rondom intermittent fasting toe. We leggen uit wat het precies is, wat de voordelen zijn, wat de nadelen zijn, hoe het belangrijk is voor mensen (en specifiek ook sporters), hoe afvallen met intermittent fasting in zijn werk gaat, wat de do's en dont's zijn bij het volgen van deze methode en wat je kunt verwachten als je intermittent fasting volgt.

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent fasting (IF) is een manier van tijdelijk vasten, waarbij je een bepaalde hoeveelheid tijd houd taan vasten en eten. Het idee achter dit principe is dat je maaltijden overslaat of tijd tussen de maaltijden laat. De meeste mensen die intermittent fasting volgen, slaan maaltijden over en plannen hun dag om structuur erin te hebben.

Er zijn verschillende manieren waarop iemand intermittent fasting kan beoefenen. Er bestaan verschillende versies, zoals de 5-2 methode, misschien wel de meest populaire, de alternate day fasting (ADF) en de 16/8 methode.

Intermittent Fasting - De 5-2 methode

Hierbij eet je 5 dagen normaal, waarna je 2 dagen vast. Je eet gewoon normaal en je volgt gewoon je normale eetpatroon, maar je slaat één dag of twee dagen over.

Intermittent Fasting - Alternate Day Fasting

Met deze methode eet je de ene dag gewoon en de andere dag helemaal niet. Je mag slechts 500 calorieën per dag eten, maar je eet niet echt, je drinkt alleen water en verder helemaal niets meer.

Intermittent Fasting - De 16/8 Methode

Met de 16/8 methode eet je binnen een venster van 16 uur van de dag en je vast de overige 8 uur. Je mag natuurlijk nog steeds eten tijdens je vasten, alleen maaltijden met zeer weinig calorieën.

De beste methode hangt af van jouw specifieke doelen. Als je wilt afvallen, bijvoorbeeld, dan is de alternate day fasting een goede optie. De 5-2 methode is een goede manier om je eetpatroon te managen en ook calorieën te verminderen. Intermittent fasting is ook geschikt om je bloeddruk, bloedsuikers en cholesterolniveau te verlagen.

Voordelen van Intermittent Fasting

Intermittent fasting kan veel voordelen met zich meebrengen. Naast dat je er gewicht mee kunt verliezen zijn er nog andere voordelen te vernoemen.

Door te vasten vermindert je risico op verschillende chronische ziektes, zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker. Studies hebben aangetoond dat intermittent fasting kan bijdragen aan een langer leven.

Daarnaast verbetert het significant je hormoonbalans. Hormonen zoals IGF-1 (Insuline-achtige groei factor-1) en de groeihormoon hebben aanzienlijk verbeterde waarden gezien bij gebruik van intermittent fasting. Dit zorgt ervoor dat je vetverbranding verbeterd en spierweefsel gegroeid kan worden.

Intermittent fasting verhoogt ook de vrije radicalen, zodat je lichaam steeds meer "anti-aging" eigenschappen krijgt. Hierdoor worden er geen schadelijke chemische stoffen in je lichaam opgeslagen, die verantwoordelijk zijn voor de meeste chronische ziekten.

Daarnaast vermindert het je hongergevoel. Je wordt vaak geleid om te eten omdat je honger krijgt door je enzymatiek. Als je intermitterend vast, wordt je lijnzaad lipase en andere honger-regulerende enzymen geremd, waardoor je niet meer eet wanneer je niet honger hebt, je onderdrukt je eetlust.

Als laatste: intermittent fasting verbetert je stemmingswisseling, waardoor je beter kunt omgaan met stressvolle omstandigheden. Dit leidt tot een betere kwaliteit van leven.

Nadelen van Intermittent Fasting

Hoewel er veel voordelen verbonden zijn aan intermittent fasting, zijn er ook enkele nadelen. Het eerste nadeel is dat het moeilijk kan zijn om je aan te passen aan een gepland eetpatroon. Als je niet gewend bent om regelmatig verspreid te eten, kun je last hebben van lichte krampen of hoofdpijn. Ook kan het je energieniveau aantasten, als je deze maaltijden bent gaan overslaan.

Daarnaast kan het moeilijk zijn om alle maaltijden binnen je vasten periode te plannen. Problemen met je bloedsuiker zijn hier vaak een gevolg van, met name als je bepaalde voedingsmiddelen vermijdt.

Intermittent Fasting voor sporters

Intermittent fasting kan een waardevol hulpmiddel zijn voor sporters. Het krijgen van de juiste voeding is belangrijk voor sporters en het helpt om de gezondheid en prestaties te verbeteren.

intermittent fasting voor sporters

De meest voorkomende voordelen van intermittent fasting voor sporters zijn een verbeterde conditie, minder blessures, verhoogde stofwisseling en een verminderd vetpercentage. Bovendien is de tevredenheid bij sporters toegenomen, omdat ze meer energie ervaren als ze 's ochtends trainen met toegenomen kracht en stabiliteit.

De meest voorkomende manier van intermittent fasting voor sporters is de 16/8 methode, waarbij je 16 uur niets eet en 8 uur rustig eet. Deze methode is vooral geschikt wanneer je je spieropbouw wilt verbeteren.

Afvallen met Intermittent Fasting

Veel mensen gebruiken intermittent fasting voor afvallen. Hoewel dit prima kan werken voor mensen die bezorgd zijn over hun gewicht, is het belangrijk om te onthouden dat het belangrijk is om ook aan het juiste voedingsschema te houden als je wilt afvallen.

slanke vrouw afvallen intermittent fasting

Afvallen met intermittent fasting wordt voornamelijk gedaan met de 12/12-methode, waarin je 12 uur niets eet en 12 uur waarin je wel mag eten. Ook hier is het belangrijk om je te concentreren op voedzame voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volle granen en mager vlees. Deze voedingsmiddelen helpen bij het verminderen van de calorie-inname en zorgen voor afname van je cholesterolgehalte. Omdat je maaltijden overslaat, is de totale calorie-inname lager dan voordat je begon met intermittent fasting.

Tip: CORE heeft diverse supplementen die je kunnen helpen om af te vallen, bijvoorbeeld:

Do's en dont's bij Intermittent Fasting

Do's

• Drink veel water. Water helpt bij het voorkomen van uitdroging en vermindert tevens je eetlust.
• Start met korte vastenperiodes en voer deze stap voor stap geleidelijk op na verloop van tijd.
• Zorg ervoor dat je de juiste voeding en voedingsmiddelen krijgt. Probeer hele voedzame voedingsmiddelen en voedingssupplementen te eten die je gezondheid bevorderen tijdens je vasten.
•Focus je op snelle vetvrije vezels, kleine porties eiwitrijke voedingsmiddelen om het verschil te maken.
• Neem je vitamines en mineralen, zoals calcium, kalium en ijzer.

Dont's

• Probeer hongerperiodes te vermijden. Dit kan uiteindelijk leiden tot overeten.
• Probeer niet alle maaltijden tegelijk over te slaan. Probeer af te wisselen met je maaltijden zodat je geen vermoeidheid of energiecrisis ervaart.
• Neem geen voedsel dat suiker- en vetrijk is. Dit verhoogt alleen je calorie-inname.
• Probeer geen dranken met cafeïne te drinken. Cafeïne verhoogt je eetlust teveel. Neem eventueel een energy gum of pre-workout voor een energie boost.
• Vermijd voedsel dat veel caloriën bevat.

Intermittent Fasting - Te verwachten resultaten

Als je intermittent fasting regelmatig doet, kun je waarschijnlijk het volgende verwachten:

• Afname van het gewicht.
• Verbetering van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
• Verbetering van je cellulaire gezondheid.
• Vermindering van je insulineweerstand.
• Een meer stabiel energielevel (tip: check ons assortiment supplementen voor Energy & Focus).
• Een betere spijsvertering.

Conclusie

Intermittent fasting is een populaire manier van tijdelijk vasten om je gezondheid te verbeteren en gewicht te verliezen. Er zijn verschillende manieren om intermittent fasting toe te passen, waaronder de 5-2 methode, alternate day fasting en de 16/8 methode.

Het heeft veel voordelen, zoals verhoogde genetische gezondheid, verbeterde hormoonbalans, verhoogde vrije radicalen scavenging, vermindering van je honger en het verbeteren van je stemming. Daarnaast kun je ook verwachten dat als je als sporter intermittent fasting toepast je conditie, verminderen van blessures, stofwisseling en vetpercentage verbeterd.

Daarnaast kun je afvallen met intermittent fasting, mits je je aan het juiste voedingsschema houd. Er moeten verschillende do's and dont's worden toegepast als je intermittent fasting wilt doen.

Als je intermittent fasting goed volgt, kun je de resultaten verwachten die genoemd staan in dit artikel. Je hebt waarschijnlijk meer energie, een lager gewicht, verbeterde bloeddruk en cholesterol, betere spijsvertering en een betere geest, als je je aan de voorwaarden die hierboven zijn genoemd voldoet.

Intermittent fasting kan je zeker helpen je gezondheidsdoelen te bereiken. Normaal gesproken gebeurt dat in kleine stapjes. Dus concentreer je op tijdelijk vasten en als je dat eenmaal gewend bent, kun je verder. Succes!

Gerelateerde artikelen