Vitamine C slikken - Nut en noodzaak

Vitamine C slikken - Nut en noodzaak

Vitamine C - Alles over deze vitamine

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de groei en reparatie van weefsels in het lichaam. Het is een wateroplosbare vitamine die niet door het lichaam kan worden opgeslagen, wat betekent dat het dagelijks moet worden ingenomen via voedsel of supplementen.

Vitamine C heeft veel functies in het lichaam, waaronder het bevorderen van de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen, het versterken van het immuunsysteem, het ondersteunen van de collageenproductie voor gezonde huid, haar en nagels, en het werkt als een antioxidant om cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn onder andere citrusvruchten, bessen, paprika's, broccoli, spinazie, tomaten en aardappelen. Dagelijks wordt een inname van 75-90 milligram aanbevolen voor volwassenen, maar dit kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere factoren. Verderop in het artikel meer informatie hierover.

Komt een vitamine C tekort vaak voor?

Een vitamine C-tekort komt niet vaak voor in ontwikkelde landen, omdat de meeste mensen voldoende vitamine C binnenkrijgen via hun voeding. Maar toch zijn er bepaalde groepen mensen die meer risico lopen op een tekort, zoals rokers, mensen met een ongezond voedingspatroon, alcoholisten, ouderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen die de opname van voedingsstoffen kunnen beperken.

vitamine c

Een ernstig vitamine C-tekort kan leiden tot scheurbuik, een ziekte die vroeger veel voorkwam onder zeelieden die lange tijd geen toegang hadden tot verse groenten en fruit. Symptomen van scheurbuik zijn onder andere bloedend tandvlees, blauwe plekken, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om een tekort te voorkomen door een gevarieerd dieet te eten dat rijk is aan vitamine C-rijk voedsel, zoals groenten en fruit, en eventueel door middel van supplementen, vooral als men tot de risicogroepen behoort.

Lees meer: Wat is Omega 3 en waar is het goed voor?

Wat zijn de meest voorkomende symptomen die wijzen op een tekort aan vitamine C?

Hieronder sommen we 10 mogelijke symptomen op van een vitamine C-tekort:

 1. Vermoeidheid en zwakte: Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de energieproductie in het lichaam, dus een tekort kan leiden tot vermoeidheid en zwakte.

 2. Gewichtsverlies: Een vitamine C-tekort kan leiden tot verminderde eetlust en gewichtsverlies.

 3. Droge en beschadigde huid: Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen, een eiwit dat de huid stevig en elastisch houdt. Een tekort kan leiden tot droge en beschadigde huid.

 4. Pijnlijke en gezwollen gewrichten: Vitamine C is betrokken bij de productie van collageen in gewrichten, dus een tekort kan leiden tot pijnlijke en gezwollen gewrichten.

 5. Spierzwakte: Vitamine C speelt ook een rol bij de spierfunctie, dus een tekort kan leiden tot spierzwakte.

 6. Bloedend tandvlees: Vitamine C is belangrijk voor de gezondheid van het tandvlees en kan tandvleesbloedingen veroorzaken als er een tekort is.

 7. Infecties: Vitamine C helpt het immuunsysteem te versterken en een tekort kan leiden tot frequente infecties, zoals verkoudheid en griep.

 8. Depressie en stemmingswisselingen: Vitamine C is betrokken bij de productie van neurotransmitters die de stemming reguleren, dus een tekort kan leiden tot depressie en stemmingswisselingen.

 9. Anemie: Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit voedsel, dus een tekort kan leiden tot anemie of bloedarmoede.

 10. Verminderde wondgenezing: Vitamine C is essentieel voor de wondgenezing en een tekort kan leiden tot een vertraagde genezing van wonden.

Lees ook: Hoe boost je jouw immuunsysteem?

Waar zit veel Vitamine C in?

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C. Hieronder staan enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten:

 • Citrusvruchten, zoals sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen
 • Bessen, zoals aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen
 • Kiwi's, mango's, ananas en papaja's
 • Groenten, zoals paprika's, broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, tomaten en aardappelen
 • Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool, snijbiet en raapstelen
 • Kruiden, zoals peterselie en tijm

Het is belangrijk om te weten dat vitamine C gevoelig is voor hitte, licht en lucht, dus voedsel dat lang wordt gekookt of bewaard kan een deel van zijn vitamine C-gehalte verliezen. Het eten van rauwe groenten en fruit of het kort koken van groenten kan helpen om hun vitamine C-gehalte te behouden.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor Vitamine C?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine C kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere factoren zoals zwangerschap en borstvoeding. Hieronder staan enkele algemene aanbevelingen voor de ADH van vitamine C:

 • Voor volwassen mannen is de ADH 90 milligram per dag.
 • Voor volwassen vrouwen is de ADH 75 milligram per dag.
 • Voor zwangere vrouwen is de ADH 85 milligram per dag.
 • Voor vrouwen die borstvoeding geven is de ADH 120 milligram per dag.
 • Voor kinderen van 1-18 jaar varieert de ADH tussen 15 en 75 milligram per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

Het is belangrijk om te onthouden dat de ADH slechts een richtlijn is en dat individuele behoeften kunnen variëren, afhankelijk van levensstijlfactoren, voedingsgewoonten en gezondheidstoestand. Als u vragen heeft over uw eigen vitamine C-behoeften, is het raadzaam om een arts of diëtist te raadplegen.

Vitamine C kopen

RESIST Vitamine CRESIST Plus Vitamine C Esther