voedingssupplementen blog

Zijn voedingssupplementen nodig?

Miljoenen jaren lang heeft de natuur ons voorzien van alles wat we nodig hebben om te overleven en te gedijen. Daarom zou je kunnen denken dat supplementen niet nodig zijn voor een optimale gezondheid. Maar helaas leven we niet meer in de wereld van toen. Er is zoveel veranderd. Van de manier waarop we voedsel produceren tot de manier waarop we omgaan met stress. Daarom zie je in de praktijk dat veel mensen baat hebben bij voedingssupplementen. Door onze huidige levensstijl kunnen er onopgemerkte tekorten ontstaan, waarvan je de gevolgen pas later merkt of associeert met andere oorzaken. Dit zijn de tien belangrijkste redenen waarom supplementen zo belangrijk kunnen zijn voor een gezond brein en lichaam.

1.  Bewerkte voeding bevat minder voedingsstoffen

90 procent van al het voedsel dat we in de supermarkt kopen, is in een fabriek verwerkt om het zo goedkoop, snel en massaal mogelijk te produceren. Een dergelijke verwerking is schadelijk voor de natuurlijke voedingsstoffen van producten en aan producten zijn chemicaliën toegevoegd, die op hun beurt schadelijk zijn voor ons. Deze chemische voedingsstoffen zijn moeilijker te verteren, wat meer energie kost. En ondertussen krijgen we ook nog minder voedingsstoffen binnen.

2.  Verarmde bodem en stoffen in de bodem.

Ook in de landbouw is het doel om zoveel mogelijk geld te verdienen, en daarmee zo goedkoop, snel en zoveel mogelijk te produceren. Landbouwmethoden zijn geoptimaliseerd om dit doel te bereiken, maar dit heeft ook onbedoelde gevolgen. Zo raakt veel landbouwgrond uitgeput, waardoor gewassen minder nutriënten bevatten. Een Zwitsers onderzoek vergeleek de voedingsverschillen tussen bepaalde groenten en fruit in 1985, en 2002. Hieruit bleek: in minder dan twintig jaar bevatte broccoli 55 procent minder magnesium, spinazie 76 procent minder calcium en minder appel 55% minder vitamine C. Daarom zegt zelfs een gezond dieet niet alles.

3.  Voeding wordt minder vaak lokaal geproduceerd

Door massaproductie komt onze voeding van verder weg, waardoor ook veel minder vers is dan op je bord. Elke dag die verstrijkt na de oogst van gewas, verliest groenten en fruit een deel van hun voedingswaarde. Lokaal voedsel, vers uit de grond, bevat daardoor veel meer voedingsstoffen.

4.  Meer behoefte aan voeding door sporten

Mensen die intensief sporten hebben een grotere voedingsbehoefte dan mensen die niet sporten. Er wordt veel van de spieren gevraagd en voor het herstel heb je voldoende eiwitten en magnesium nodig. Hoe meer je van je lichaam vraagt ​, hoe meer voedingsstoffen het lichaam nodig heeft. Het kan soms moeilijk zijn om al deze voedingsstoffen uit je voeding te halen, en supplementen bieden dan een oplossing.

5.  Meer hormonale onbalans

Als we aan hormonen denken, denken we al snel aan vrouwen en maandelijkse cycli. Er zijn echter veel meer hormonen die een rol spelen. Mannen en kinderen hebben ze ook. Het zijn belangrijke boodschappers in en uit onze hersenen die bepalen hoe we handelen en hoe we ons voelen. Het hormoon cortisol zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons gestrest voelen en het hormoon serotonine zorgt ervoor dat we ons ontspannen en gelukkig voelen. Hormonale onbalans is een groeiend probleem en voeding speelt daarbij een rol. Voedsel bevat ook belangrijke hormonen of stoffen die worden omgezet in hormonen. Een andere belangrijke rol wordt gespeeld door hormoon ontregelaars zoals xeno-oestrogenen. We vinden ze in plastics, kleding, wasmiddelen, medicijnen, zoetstoffen en kleurstoffen.

6.  We krijgen minder zonlicht

Tegenwoordig werken velen van ons binnenshuis en in de winter verlaten we het huis in het donker en komen we ook in het donker thuis. Als we naar buiten gaan, kleden we ons dik aan of smeren we ons in met zonnebrand. Dit alles zorgt ervoor dat we niet veel vitamine D opnemen, terwijl zonlicht hiervan de belangrijkste bron is. Daarom is het zinvol om veel vitamine D rijk voedsel te eten of aan te vullen met deze voedingsstof.

Lees meer: Vitamine C - Nut en noodzaak

7.  Meer vrije radicalen om ons heen

Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen in onze omgeving. Je vindt ze overal. Bijvoorbeeld de xeno-oestrogenen zoals net benoemd, of (sigaretten-)rook, cosmetica, luchtvervuiling en zware metalen. Als de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaamscellen te hoog wordt, kan dit schadelijk zijn. Je lichaam moet deze radicalen kwijtraken. We gebruiken hiervoor veel voedingsstoffen, die je ook nodig hebt voor andere belangrijke hersen- en lichaamsprocessen. Je hebt dus extra voedingsstoffen nodig om tekorten te voorkomen.

8.  Kleine ontstekingen oplossen verbruikt veel voedingsstoffen

Veel mensen lijden tegenwoordig aan chronische of laaggradige ontstekingen. Het zijn geen gevaarlijke infecties, maar je immuunsysteem zal deze verhelpen en is hierdoor constant aan het werk. Dit kan je moe maken want je immuunsysteem gebruikt extra energie en voedingsstoffen om onnodig ontstekingen te bestrijden. Dit kan een voedingstekort in het lichaam veroorzaken.

Ook interessant om te lezen: De meest gestelde vragen (en antwoorden) over voedingssupplementen

9.  Verminderde opname van voedingsstoffen door ouder worden

Ouderen nemen voedingsstoffen minder goed op, wat ook kan leiden tot tekorten. Onze maagzuurproductie neemt af met de leeftijd. Daarom zijn ouderen bijzonder gevoelig voor tekorten in het lichaam, zoals magnesium en vitamine B12. Ook hebben ouderen regelmatig een tekort aan vitamine D omdat ze minder buiten zijn: dit geldt voor 50 procent van de thuiswonende ouderen en 90 procent van de ouderen in verpleeghuizen. Daarom hebben ouderen veel baat bij voedingssupplementen.

10.  Verminderde opname door verslechterde spijsvertering

Een gezonde voeding zorgt er niet voor dat het lichaam alle voedingsstoffen goed opneemt. De spijsvertering is hiervoor verantwoordelijk en werkt niet bij iedereen optimaal. Onder normale omstandigheden geeft het enterische zenuwstelsel van de darm enzymen af ​​die helpen bij de vertering van voedsel. Stress verstoort deze functie, waardoor je lichaam geen voedingsstoffen kan opnemen. In dit geval heb je supplementen nodig om voldoende binnen te krijgen.

Lees ook ons artikel Je lichaam veranderen - Hoe lang duurt dit?